Warto zauważyć, że dieta bezglutenowa jest obecnie jednym z popularniejszych sposobów odżywiania się, a stosują ją nie tylko osoby, które faktycznie mają nietolerancję glutenu. Na czym polega ten rodzaj diety, czym jest gluten, gdzie można go spotkać, a tym samym- jakich produktów omijać w tym sposobie żywienia?
Gluten to nic innego jak białko obecne w zbożach
Jest to oczywiście spore uproszczenie, gdyż tak naprawdę białka te w zależności od konkretnych ziaren zbóż mogą być różne. Jest to prolamin, glutenin, sekalina oraz gliadyna. Często warto też zwracać uwagę na aweninę- białko, które posiada w sobie owies. Osoby, które mają potwierdzoną nietolerancję glutenu muszą więc całkowicie wycofać z diety te produkty, a nawet tzw. stare odmiany pszenicy, do których można zaliczyć między innymi orkisz. Często mówi się także o grupie produktów będących „zanieczyszczonymi glutenem”, które bezpośrednio nie powinny posiadać go w swoim składzie, ale może się on w nich znaleźć ze względu na przyjętą technologię produkcji takiej żywności.
Kto powinien wycofać gluten z diety?
O ile popularność diety bezglutenowej jest bardzo duża, tak naprawdę tylko do 6% społeczeństwa faktycznie powinna wycofać z diety ten element. Zdecydowanej większości społeczeństwa w ogóle on nie szkodzi i może być bez przeszkód spożywany. Gluten powinien być wycofany z diety u osób mających na niego alergię, chorujących na celiakię lub też u tych osób, które po jego spożyciu nie czują się dobrze ze względu na dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Dieta bez glutenu- co trzeba wyeliminować?
Na początku samodzielne ułożenie jadłospisu i dieta bez glutenu może być dla nas żywieniowym szokiem i może to być trudne do wcielenia w życie. Dlatego warto zwrócić się do dietetyka, który wskaże nam, co możemy jeść, a jakie produkty musimy ograniczyć lub wycofać całkowicie w naszym przypadku. Sprawdzonych dietetyków możemy znaleźć na stronie projektzdrowie.info. W praktyce okazuje się jednak, że mnóstwo produktów zawiera te rodzaje białek. Dieta bezglutenowa to przede wszystkim unikanie takich produktów jak:
– Pieczywo, ciastka, drożdżówki, wszystkie wypieki na różnych rodzajach mąki, w tym także pizzę czy bułki typu pita.
– Makarony produkowane z różnych ziaren.
– Kasza pęczak oraz kasza jęczmienna, płatki jęczmienne.
– Płatki owsiane.
– Proszek do pieczenia oraz niektóre przyprawy. Panierki oraz bułka tarta.
– Napoje, które są produkowane na bazie słodu jęczmiennego.
– Dodatki do mleka oraz do jogurtów, które oparte są o zboża.
– Kawa zbożowa.
Warto mieć na uwadze fakt, że dobra dieta bezglutenowa polega nie tylko na eliminacji określonych produktów, ale na zastąpieniu ich innymi, które dostarczą naszemu organizmowi ważnych witamin i minerałów. I tutaj bardzo przydaje się pomoc specjalisty, który wskaże, czym możemy zastąpić popularne i łatwo dostępne produkty, które nie mogą się znaleźć w diecie bezglutenowe. Bardzo często okazuje się, żywność bez glutenu również jest ciekawa, smaczna i bardzo wartościowa.