Dlaczego warto pić kawę z ekspresu przelewowego z młynkiem?

Prawdziwi kawosze zdają sobie sprawę z tego, że każdy rodzaj parzenia kawy daje nam inny efekt końcowy w postaci odmiennego aromatu i smaku. Ekspres do kawy przelewowy jest bardzo często wybierany ze względu właśnie formę napoju, który z niego otrzymujemy. Zazwyczaj jest to bardzo intensywna kawa, która niewiele ma wspólnego z napojem o smaku kawy pochodzącym z niejednej kapsułki. Jeśli więc jesteś fanem prawdziwego, intensywnego aromatu i zapachu kawy, to ekspres przelewowy jest właśnie dla Ciebie!

 

Ekspres do kawy przelewowy – na czym polega parzenie?

Parzenie kawy w ekspresie przelewowym jest niezwykle łatwe, szybkie i pozwala cieszyć się aromatycznym, gorącym naparem przez cały dzień. Parzenie polega na tym, że woda wlana do pojemniczka w ekspresie pod wpływem temperatury, trafia do pojemniczka z ziarnami z kawą. Przelewa się przez niego, doprowadzając do parzenia kawy. W ekspresie do kawy przelewowym, możemy dopasować temperaturę wody, jaka jest potrzebna do zaparzenia oraz czas, w jakim chcemy, aby kawa się parzyła. To dosyć istotne, ponieważ czynniki te mają wpływ na końcowy smak kawy. Jak jednak łatwo się domyślić, czynnikiem jeszcze istotniejszym jest jakoś i rodzaj używanej kawy.

 

Jak wybrać kawę do ekspresu przelewowego?

Kierujmy się przede wszystkim naszymi preferencjami. To, czy wolimy aromat kawy Arabica, czy celujemy w bardziej kwaśne nuty, goryczkowe, czy może wolimy kawę delikatniejszą, ma znaczenie. W ekspresie do kawy przelewowym możemy zaparzyć różne rodzaje kaw o odmiennych wielkościach ziaren – od kawy zmielonej na proszek, po wiórki. Ważny jest rodzaj filtra i od niego często zależy jaką kawę powinniśmy parzyć w ekspresie. Kwestią równie ważną jest mielenie kawy i sam fakt, czy robimy to własnoręcznie, czy kupujemy kawę zmieloną.

 

Ekspres do kawy przelewowy z młynkiem – czy warto?

Nie jest żadną tajemnicą fakt, iż kawa świeżo zmielona uwalnia takie aromaty, o które ciężko przy już wcześniej zmielonej kawie. Dlatego często podczas wybierania odpowiedniego ekspresu do kawy przelewowego, decydujemy się na opcję z już wbudowanym młynkiem. Musimy w takiej sytuacji przyjrzeć się wbudowanemu młynkowi, ocenić czy nam odpowiada i czy nie wolimy zaopatrzyć się w młynek do kawy osobno. Co prawda, opcja mielenia już w ekspresie przelewowym jest niezwykle wygodna i zawsze mamy pewność, że uraczy nas najlepszej jakości i intensywności arom kawy.

 

Na co jeszcze zwrócić uwagę podczas parzenia kawy w ekspresie przelewowym?

Oprócz rodzaju kawy i jej mielenia, które może odbywać się na bieżąco albo odpowiednio wcześniej, powinniśmy także zwrócić uwagę na grubość ziaren. Bardzo drobno zmielone ziarenka kawy nie będą potrzebowały w ekspresie przelewowym aż tak długiego czasu parzenia, po to, aby uwolnić pożądane aromaty. Grubsze ziarna analogicznie potrzebują tego czasu więcej. Ważny jest także rodzaj i temperatura wody. Woda powinna być przefiltrowana, ma to duży wpływ na końcowy smak kawy. Jeśli natomiast chodzi o temperaturę, to całkiem inne wrażenia smakowe daje kawa parzona na zimno a inna przygotowana we wrzątku. Ważne, aby eksperymentować z ekspresem do kawy przelewowym i dzięki temu wybrać swój ulubiony sposób parzenia.