Zdrowe dziecko to szczęśliwe dziecko
Nawyki żywieniowe, ukształtowane w dzieciństwie, mają wpływ na całe przyszłe życie człowieka. Dlatego nie karm dziecka słodyczami i czipsami. Dziecko nie potrzebuje junk foodów, żeby było szczęśliwe. Co więcej, dzieci są szczególnie podatne na uzależniające działanie cukru.
Dieta a wiek dziecka
Dieta dla dziecka powinna być dostosowana do jego wieku. Noworodek nie potrzebuje niczego poza mlekiem mamy lub mlekiem modyfikowanym, a niemowlę dopiero zaczyna przygodę z jedzeniem. Przedszkolaki rosną bardzo szybko, dlatego są szczególnie narażone na niedobory wapnia. Dzieci w wieku szkolnym powinny jeść produkty bogate w kwasy omega-3, które sprzyjają w nauce. Z kolei okres dojrzewania to czas gwałtownych zmian w ciele człowieka, które powinna wspierać odpowiednia dieta.
Dieta dla maluchów
Przez pierwsze pół roku życia dziecko powinno być karmione wyłącznie piersią lub specjalnym mlekiem modyfikowanym.
Mleko matki to prawdziwy cud natury! W kobiecym mleku znajdują się wszystkie składniki potrzebne do rozwoju niemowlęcia – białka, węglowodany, witaminy i minerały. Co więcej, mleko matki zawiera cały arsenał substancji zwiększających odporność maluszka. Nie zawsze można karmić dziecko mlekiem matki. Na szczęście na rynku dostępne są nowoczesne mleka modyfikowane. Są uzupełnione o wszystkie potrzebne składniki. Tak, aby jak najlepiej zastąpiły mleko matki.
Inne produkty należy wprowadzać do diety dziecka powoli i stopniowo, zaczynając od zmiksowanych, ugotowanych warzyw i owoców.
Podstawowym elementem w diecie małego dziecka są kaszki. Można je przygotować samemu lub kupić w sklepie gotowe, wzbogacone o mikro- i makroelementy oraz witaminy.
Małe dzieci rozwijają się w szybkim tempie, należy wesprzeć je w tym procesie różnorodną, zbinasowaną dietą.
Wapń dla mocnych kości
Dzieci nieustannie rosną, dlatego należy zadbać, by w ich diecie nie zabrakło wapnia i żelaza.
Wapń to podstawowy budulec kości i zębów. Źródła wapnia w diecie:
- orzechy i migdały
- sezam,
- tofu,
- mleko sojowe,
- rośliny strączkowe,
- brązowy ryż,
- pomidory,
- szpinak,
- brokuły
- mleko i nabiał.
Produkty bogate w żelazo:
fasola
- soczewica,
- tofu,
- zielone warzywa,
- pestki dyni,
- pietruszka,
- kakao.
Witaminki, witaminki
Do prawidłowego rozwoju dziecka w każdym wieku potrzebna jest odpowiednia dawka witamin, mikro- i makroelementów. Niezależnie od pory roku należy pamiętać o kilku porcjach świeżych warzyw i owoców dziennie. Szczególnie ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka są witaminy D i E. Przygotowywuj sałatki i surówki wspólnie z dziećmi, aby zachęcić je do jedzenia warzyw i owoców.
Dieta dla młodzieży
Okres dojrzewania to czas gwałtownych zmian w ciele człowieka. Wapń, białko, czy witamina D to ważne składniki odżywcze w diecie nastolatków. W wieku dojrzewania często pojawia się trądzik. Cukier i fast foody znacznie pogarszają zmiany skórne. Za to surowe warzywa i owoce, bogate w witaminy są sprzymierzeńcem w walce z trądzikiem. Dla prawidłowego rozwoju mózgu i układu nerwowego, warto spożywać produkty bogate w kwasy omega-3.
Dieta junior – wsparcie
Jesteś rodzicem małego niejadka albo małego łakomczucha? Jeśli cokolwiek w diecie twojej pociechy Cię zastanawia lub niepokoi, wybierz się do dietetyka dziecięcego. Wykwalifikowana specjalistka bądź specjalista pomoże Ci ułożyć pełnowartościową, zbilansowaną dietę dla twojej pociechy. Odwiedź: https://projektzdrowie.info/diety/dieta-junior/